Wat is Shiatsu?

De oorsprong

Shiatsu heeft haar oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde. Door veel observatie en ervaring ontwikkelden de Chinezen een systeem om te diagnosticeren en te behandelen op basis van bijna 700 punten op het lichaam die door de energiestroom via de meridianen met elkaar verbonden zijn. Ruim duizend jaar geleden kwam de acupunctuur naar Japan; een belangrijke behandelmethode waarbij naalden op punten langs de meridiaanlijnen gezet werden om de energiestroom te corrigeren. In de achttiende eeuw besloten beoefenaars van de traditionele Japanse massage, anma, deze kennis in hun techniek te verwerken. Rond 1920 introduceerde Tokujiro Namikoshi Shiatsu als een therapeutisch systeem geïntegreerd met de moderne anatomie en fysiologie. ‘Shiatsu’ betekent letterlijk ‘vingerdruk’ en beschrijft het systeem uitstekend.

Wat is Shiatsu?

Shiatsu betekent in het Japans vingerdruk (shi= vinger, atsu=druk). Het is een drukpunten lichaamstherapie en -massage die ontwikkeld is in Japan en komt van oorsprong uit de traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine). De TCM vindt haar wortels in het taoïsme. Een holistische kijkwijze die uitgaat van de samenhang en het evenwicht tussen mens en omgeving. Doordat er geen gebruik van naalden wordt gemaakt is shiatsu een zeer goed alternatief voor acupunctuur. Shiatsu therapie wordt met name ingezet om fysieke en mentale klachten te verlichten.

Shiatsu is een luisterende aanraking om de verstoorde energiebalans weer te laten circuleren, waarbij energieblokkades worden opgeheven. Een behandeling brengt je weer in contact met je lichaam en maakt je bewust van hoe je je voelt. Je zult de innerlijke rust weer ervaren. Net als bij acupunctuur richt de behandeling zich op de energiebanen in het lichaam, de meridianen. Er lopen veel van deze meridianen door het lichaam. Als er een verstoring is in een energiebaan, dan kan dit klachten of ziektes veroorzaken. Dit kan ontstaan door erfelijke aanleg, invloeden van buitenaf zoals wind, kou, hitte en virussen, of door de eigen leefomstandigheden zoals voeding, emotionele gebeurtenissen, stress en trauma’s. Bij acupunctuur worden dunne naalden op specifieke punten op de meridiaan aangebracht. Bij shiatsu therapie worden de complete meridianen behandeld en zo gestimuleerd middels vingerdruk. Shiatsu therapie werkt op acute en/of chronische klachten die zowel fysiek als mentaal kunnen zijn. Het werkt zowel ontspannend, therapeutisch als preventief.

Shiatsu Therapie

  • Shiatsu herstelt de fysieke en psychische balans.
  • Shiatsu is een officieel erkende geneeswijze in China en Japan.
  • Shiatsu kan ook in combinatie met andere therapieën een goede ondersteuning zijn bij zware en chronische ziektes.
  • Door druk uit te oefenen met vingers of handpalm wordt de Qi beïnvloed. (Qi: een begrip dat hier in het Westen meestal omschreven wordt als vitale energie of levenskracht)
  • Met shiatsu wordt op een natuurlijke manier de energiebalans en daarmee de gezondheid hersteld en bevorderd.
  • Shiatsu is geschikt voor jong en oud.
  • Maakt je fris en energiek.
  • Vergroot de fysieke mobiliteit.
  • Verdiept je ademhaling.
  • Geeft rust in je hoofd.
  • Voorkomt, verhelpt of vermindert fysieke en/of mentale klachten
  • Versterkt je weerstand.
  • Verbetert je contact met je lichaam en emoties, waardoor je innerlijke balans wordt vergroot.